EPICUROS21

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Νέες οπτικές και προεκτάσεις

ΔΩΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ.

 

(Συντάκτης: Γεώργιος Καπλάνης)

 

 

ΔΩΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ.

 

Από την «Ομάδα Ανάλυσης και Βιωματικής Εφαρμογής της Επικούρειας Φιλοσοφίας Σήμερα» – ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ21

Οι παρακάτω θέσεις μας αφορούν αρχικά την γενική εικόνα, έξω από κάθε πλαίσιο, καθώς και την αναδρομή στις πρώτες αρχές και τις αξίες μας. Έχοντας αυτήν την βάση, θα δίνεται εύκολα η απάντηση σε κάθε ειδικό και προσδιορισμένο θέμα της κοινωνίας και της πολιτικής.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η παρατήρηση της φύσης των πραγμάτων και η χρήση της λογικής βρίσκεται στα θεμέλια του Ελληνικού Πολιτισμού, της ελεύθερης σκέψης και της Δημοκρατίας.

Ο ¨Κανών¨ του Επίκουρου είναι εργαλείο κατανόησης και ανάλυσης της πραγματικότητας. Η ¨Fuzzy Logic¨, που κυριαρχεί πλέον σήμερα, ταυτίζεται στα βασικά της σημεία με τον Κανόνα του Επίκουρου, μόνο που ¨ανακαλύφθηκε¨ τουλάχιστον 2.300 χρόνια αργότερα.

Δεν στηριζόμαστε σε ¨κενές δόξες¨, δηλαδή σε απόψεις ¨άδειες¨ από την πραγματικότητα, αλλά στα ¨φαινόμενα¨, δηλαδή στην πραγματικότητα και στα γεγονότα.

Ιδεολογίες, ιδεοληψίες, θρησκοληψίες, κοινωνικά και πολιτικά στερεότυπα και άλλες τέτοιες ¨κενές δόξες¨ και κατασκευές, φυλακίζουν την σκέψη και μετατρέπουν τον άνθρωπο σε υποχείριο. Ιστορικά έχουν προκαλέσει ποταμούς αίματος, απέραντο πόνο και δυστυχία.

Σύμφωνα με την Επικούρεια Φιλοσοφία, είναι πρωταρχικό πριν οποιαδήποτε κρίση, να ξεκαθαρίσει η έννοια – το περιεχόμενο των λέξεων. Αλλιώς ο άνθρωπος θα πελαγοδρομεί παίζοντας με κούφια λόγια. Για παράδειγμα, αν όποιος αναρτά την Ελληνική σημαία είναι φασίστας, τότε ο μεγαλύτερος φασίστας όλων των εποχών είναι ο Μανώλης Γλέζος.

Η οργανωμένη κοινωνία των ανθρώπων αποτελεί την στρατηγική λύση στο πρόβλημα της επιβίωσης, της ασφάλειας και γενικά της ικανοποίησης των αναγκών των ανθρώπων. Για να υπάρχει και να λειτουργεί μία οργανωμένη κοινωνία, απαιτείται η ύπαρξη κοινωνικής συνοχής. Η ιστορία μας διδάσκει λεπτομερώς τι γίνεται όταν χαθεί η κοινωνική συνοχή. Ως βάση της κοινωνικής συνοχής, η Επικούρεια Φιλοσοφία προτείνει το Κοινωνικό Συμβόλαιο του ¨μη βλάπτειν μηδέ βλάπτεσθαι¨, που είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων πολιτών μιάς δημοκρατικής πολιτείας και δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ της εξουσίας και των υπηκόων της.

Η κοινωνική συνοχή αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της κοινωνίας στο άναρχο διεθνές περιβάλλον. Όποιος αμφιβάλλει ας περιγράψει την συνοχή που υπήρχε στην κοινωνία της Κύπρου από τον Ιούλιο του 1974 και πριν.

Η Παγκόσμια Διακυβέρνηση, που πλασάρεται από τους Νεοφιλελεύθερους, (Κλάους Σβαμπ, Φρίντμαν κλπ), θέλει όλον τον πλούτο της γης συγκεντρωμένο στα χέρια ολίγων, και όλη την φτώχια μοιρασμένη σε όλους τους υπόλοιπους. Αυτοί οι ¨ολίγοι¨ θα είναι ανώτεροι από τους άλλους, όχι μόνο γιατί θα έχουν όλον τον πλούτο, αλλά και γιατί θα έχουν ¨πειραγμένο¨ DNA. Οι άλλοι, οι υπόλοιποι, δεν θα πρέπει να έχουν πατρίδα, εθνικότητα, φύλλο, επάγγελμα, θρησκεία, παραδόσεις, αρχές, αξίες, μνήμες, ούτε θα σχηματίζουν κάποια κοινωνία, αλλά θα πρέπει να είναι ο καθένας μόνος του και ανήμπορος να υπερασπίσει τον εαυτό του από τους ολίγους.

Οι παραπάνω επιδιώξεις της παγκόσμιας διακυβέρνησης και κάθε πτυχή των επιδιώξεων αυτών είναι αντίθετες προς τον κατά την φύση σκοπό της ζωής, αποτελούν ¨ύβριν¨ προς την φύση και συνεπώς είναι αισχρές και αντίθετες προς την ηθική διδασκαλία της Επικούρειας Φιλοσοφίας. Πρακτικά, κάθε βήμα για να πετύχουν τους στόχους τους μειώνει την δυνατότητα του ανθρώπου να επιδιώξει την ευδαιμονία.

Στην αρχαιότητα, όποιος ήθελε να κατακτήσει μία χώρα, ζητούσε ¨γήν και ύδωρ¨. Σήμερα η παγκόσμια διακυβέρνηση παίρνει το χώμα και τα νερά κάθε πατρίδας χωρίς καν να τα ζητήσει. Την βοηθάνε πολιτικοί σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος, μεγάλη μερίδα ακαδημαϊκών και τα μισθοσυντήρητα μέλη των Μ.Κ.Ο. Αυτοί, επειδή χάνουν μεν ως κοινωνία, αλλά οι ίδιοι ατομικά κερδίζουν, κατά τον Cipolla κατατάσσονται στους απατεώνες. Οι απατεώνες είναι σε θέση να πείθουν και να καθιστούν υποχείρια, άλλους, πολλούς, οι οποίοι μόνο χάνουν, και οι οποίοι συνεπώς κατατάσσονται στους ¨ηλίθιους¨. Οι απατεώνες οργανώνουν στρατιές αυτών των ηλιθίων, που όταν προχωρούν, είναι ασταμάτητες.

«Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ευγενή και έντιμη πάλη ενάντια στις ηλιθιότητες που απειλούν κάποια μέρα να γίνουν Νόμος». (Μισελ Ονφρέ, Γάλλος φιλόσοφος).

 

Θεσσαλονίκη1η Σεπτεμβρίου 2023

 

2 σκέψεις για το “ΔΩΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ.”

  1. Απίστευτα ορθές αναλύσεις κ προσεγγίσεις των όσων τεκταίνονται στην εποχή μας και καταδεικνύεται ότι η Επικούρεια φιλοσοφία παράμενει σύγχρονη κ ζωντανή

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *