EPICUROS21

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Νέες οπτικές και προεκτάσεις

Το δημοψήφισμα για το χρυσό και ο αυτόνομος πολίτης

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Αν δεν έχει ο πολίτης την εξουσία να διαχειρίζεται τον χρυσό της χώρας του, κάποιος άλλος θα διαχειριστεί και τον χρυσό και τον πολίτη.

To παρακάτω κείμενο μας ήρθε από την φίλη μας Έλλη Πένσα. Το θεωρήσαμε σημαντικό γιατί αφορά τον πολίτη ως αυτόνομο άτομο. Η Έλλη αναφέρεται σε ένα σημαντικό δημοψήφισμα που θα γίνει στην Ελβετία για την χρήση του χρυσού ως αποθεματικού στην Κεντρική τους Τράπεζα. Την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και κάποιες αναλύσεις (όχι όλες) που κοινοποίησε η Ελβετική κυβέρνηση στους πολίτες της, τα μετέφρασε η ίδια:

–//–

. . . Όσο το μετέφραζα, ολοένα και μου θύμιζε εκείνο το διαφημιστικό «σλόγκαν» που έλεγε : «ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά».Και τώρα βλέπουμε τους Ελβετούς να καλούνται, για να αποφασίσουν ο χρυσός να επιστρέψει στη χώρα τους, για να τους φέρει ακόμη πιο κοντά…

Γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι εκείνοι που είναι αρκετά κοντά έχουν και Δημοκρατία, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν και δημοψηφίσματα !
Προσωπικά ένα δημοψήφισμα θυμάμαι στη ζωή μου το 1974, τότε που ήμουνα κοριτσάκι και ήταν για τη μορφή του πολιτεύματος που θα θέλαμε να έχουμε «Βασιλευομένη ή Αβασίλευτη δημοκρατία» ? Και με τι αντικαταστήσαμε τον βασιλιά τώρα ? Με τους βασιλικότερους του βασιλέως !!

Όμως οι Ελβετοί και σε αυτό το δημοψήφισμα κι όπως το ονόμασαν «Χρυσή Πρωτοβουλία», ανάμεσα σε εκατοντάδες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει, φαίνεται καθαρά ότι εκείνα είναι τα παιδόγγονα του Ιωάννη Καποδίστρια κι όχι εμείς. Το πολιτικό τους σύστημα είναι δικό του πολιτικό εφεύρημα-μοντέλλο και συνεχίζουν «ακάθεκτοι» να το πραγματοποιούν.
Όποτε ακούω Ελβετία και Ελβετούς εκεί πάει ο νους μου. Σε εκείνο το σπουδαίο Έλληνα πολιτικό που εμείς τον δολοφονήσαμε και συνεχίζουμε να τον δολοφονούμε. Γιατί το μόνο που γνωρίζουμε καλά είναι η τέχνη της αυτοκτονίας του «αυτεξούσιου» και της «αυτονομίας» μας. Όπως επίσης και της δολοφονίας του πολιτεύματος της δημοκρατίας και των πολιτικών με πραγματικό δημοκρατικό φρόνημα, όπως ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Να σου παραθέσω κι ένα απόσπασμα από ένα δημοσίευμα για τους Ελβετούς και τη σχέση τους με τον Καποδίστρια.
[…Ο Καποδίστριας υπήρξε ο εμπνευστής της ελβετικής ουδετερότητας, αλλά και ο άνθρωπος που κατάφερε να «φέρει» στην ελβετική συμπολιτεία τα καντόνια της Γενεύης και της Λωζάνης, νικώντας κατά κράτος διπλωματικά τον άρχοντα της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη μετά το Ναπολέοντα εποχή, τον Μέτερνιχ.
Έτσι, οι Ελβετοί γιορτάζουν ως εθνικό τους ήρωα τον Καποδίστρια και δεν έχουν άδικο: συνέβαλλε καθοριστικά στο να γλιτώσει η μικρή χώρα από τις μεγάλες δυνάμεις που τη διεκδικούσαν ως προτεκτοράτο, αλλά, το κυριότερο, να γίνει αυτό που έγινε στο μέλλον, καθώς η ανάπτυξή της βασίστηκε αποφασιστικά στην ουδετερότητα: έτσι έχτισε την τραπεζική της μοναδικότητα, έτσι γλίτωσε από τους φονικούς πολέμους στον 19ο και στον 20ο, κυρίως, αιώνα, έτσι έγινε παγκόσμιο κέντρο προσέλκυσης πλούτου και, στη συνέχεια, πλουσίων.
Το μοντέλο που είχε ο Καποδίστριας στο μυαλό του για την Ελλάδα, ήταν παρόμοιο με αυτό που βοήθησε, περισσότερο από κάθε άλλον, να αποκτήσει η Ελβετία. Αλλωστε, υπήρχαν και πολλές αναλογίες μεταξύ των οποίων οι κυριότερες είναι ότι μεγάλες δυνάμεις, αυτοκρατορίες, αντιμάχονταν για να καταφέρουν να θέσουν τις δύο χώρες στην επιρροή τους, αλλά και ότι και οι δύο ήταν πολύ φτωχές χώρες στο ξεκίνημά τους – κάτι που πολλοί σήμερα επίσης αγνοούν.
Η Ελβετία τα κατάφερε. Χρωστά πολλά στον Καποδίστρια γι αυτό και το θυμάται ακόμα και σήμερα με την «Ακτή Καποδίστρια» στο Ροδανό ποταμό στο κέντρο της Γενεύης, με τα στεφάνια που του καταθέτουν κάθε χρόνο στην εθνική γιορτή τους, με την πλάκα στο σπίτι του στην παλιά πόλη της Γενεύης, με την επίτιμη ανάδειξή του σε πολίτη της Γενεύης και της Λωζάνης – τα σχετικά με τη δράση του Καποδίστρια στην Ελβετία φυλάσσονται στα κρατικά αρχεία της Γενεύης.
Και στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν αγάλματά του: θυμίζουν ότι τον σκοτώσαμε και, συνήθως, βρίσκονται, ειδικά στην Αθήνα, στο έλεος των συνθημάτων, των γράφιτι και της βρώμας… ]

–//–

Will this save the Swiss financial system?

Αυτό θα εξασφαλίσει το Ελβετικό χρηματοοικονομικό σύστημα ?

by Egon von Greyerz – October 2014
από τον Εgon von Greyerz – Oκτώβριος 2014

On 30 November 2014 the Swiss People has the opportunity to determine not just the fate of their own financial system but also to be the catalyst for the return to sound money in the Western World.

–//–

The “Gold Initiative” referendum November 30, 2014
On November 30th the Swiss will vote on:

1. Returning their national gold which is held abroad back to Switzerland
2. Requiring the Swiss National Bank to hold 20% of their assets in physical gold
3. Prohibiting further gold sales

Στις 30 Νοεμβρίου 2014, ο λαός της Ελβετίας έχει την ευκαιρία να καθορίσει όχι μόνο την τύχη του δικού τους χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά επίσης να είναι ο καταλύτης για την επιστροφή σε υγιές χρήμα στο δυτικό κόσμο.

Η “Χρυσή Πρωτοβουλία” δημοψήφισμα της 30ης Νοεμβρίου, 2014
Στις 30 Νοεμβρίου, οι Ελβετοί θα ψηφίσουν για:

1. Την επιστροφή στην Ελβετία των εθνικού τους χρυσού που κατέχεται στο εξωτερικό.
2. Την απαίτηση της Εθνικής Ελβετικής Τράπεζας να κατέχει το 20% του ενεργητικού τους σε φυσικό χρυσό.
3. Την περαιτέρω απαγόρευση σε πωλήσεις χρυσού.

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

TSo why is this referendum so important? Because Switzerland has, for hundreds of years, been a bastion of sound monetary policy and low inflation. But this has gradually changed in the last 100 years since the creation of the Fed in the US and especially during the past 15 years when the Swiss government quietly removed the 40% gold backing from the revised Federal Constitution which was adopted by popular vote in 1999.

Γιατί, λοιπόν, είναι αυτό το δημοψήφισμα τόσο σημαντικό; Επειδή η Ελβετία, για εκατοντάδες χρόνια, ήταν ένα προπύργιο της υγιούς νομισματικής πολιτικής και χαμηλού πληθωρισμού. Αλλά αυτό είχε αλλάξει σταδιακά κατά τα τελευταία 100 χρόνια αφού η δημιουργία της Fed στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα κατά τα τελευταία 15 χρόνια, όταν η ελβετική κυβέρνηση απομάκρυνε αθόρυβα το 40% του τραπεζικού χρυσού από το αναθεωρημένο Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, το οποίο εγκρίθηκε από τη λαϊκή ψήφο το 1999 .

No paper currency has ever survived throughout history in its original form. And the Swiss Franc from having been a strong currency is now in the process of being slowly destroyed by the recent policies of the Swiss National Bank (SNB). Since 2008 the SNB’s balance sheet has expanded 5 times from CHF 100 Billion to CHF 500 Billion. So Switzerland has printed around 400 Billion Swiss Francs in the last 6 years in order to hold its currency down against the Euro and other currencies. CHF 400 Billion is around 2/3 of GDP.

Κανένα χαρτονόμισμα δεν έχει επιβιώσει ποτέ σε όλη την ιστορία στην αρχική του μορφή. Και το ελβετικό φράγκο από το να έχει ένα ισχυρό νόμισμα είναι τώρα στο στάδιο της αργής καταστροφής από τις πρόσφατες πολιτικές της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB).

Αφού από το 2008 ο ισολογισμός της SNB έχει επεκταθεί 5 φορές από 100 δισεκατομμύρια CHF σε 500 δισεκατομμύρια CHF. Έτσι, η Ελβετία έχει τυπώσει περίπου 400 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στα τελευταία 6 χρόνια, προκειμένου να κρατήσει το νόμισμά της προς τα κάτω έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων. Τα 400 δισεκατομμύρια CHF είναι περίπου τα 2/3 του ΑΕΠ.

This means that Switzerland has printed more money, relatively, than any major country in the world in the last 6 years.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελβετία έχει τυπώσει περισσότερα χρήματα, σχετικώς, από κάθε σημαντική χώρα στον κόσμο τα τελευταία 6 χρόνια.

–//–

Why this change of policy?

For a very long time, the Swiss Franc appreciated against most currencies and Switzerland prospered with a strong economy, strong currency and lower inflation than most major countries. It is of course a fallacy to believe that a weak currency benefits a country when Switzerland has proved that the opposite is the case.

Between 1970 and 2008 the Swiss Franc appreciated by 330% to the dollar and 57% to the DM/Euro. So for almost 40 years a very strong Swiss currency went hand in hand with a strong economy. In spite of this proven success, the new guard in the SNB decided to abandon proven successful policies and print money like most other countries.

To tie the Swiss Franc to a weak currency like the Euro and a very weak economic area like the Eurozone is a recipe for disaster. To align your country to a failed political and economic experiment can only lead to failure.


Γιατί αυτή η αλλαγή πολιτικής;

Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων και η Ελβετία ευημερούσε με μια ισχυρή οικονομία, με ισχυρό νόμισμα και χαμηλότερο πληθωρισμό από ό, τι οι περισσότερες μεγάλες χώρες. Είναι βέβαια μια πλάνη να πιστεύουμε ότι ένα αδύναμο νόμισμα ωφελεί μια χώρα όταν η Ελβετία έχει αποδείξει ότι το αντίθετο συμβαίνει.

Μεταξύ 1970 και 2008, το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε κατά 330% έναντι του δολαρίου και 57% με το DM / ευρώ. Έτσι, για σχεδόν 40 χρόνια ένα πολύ ισχυρό ελβετικό νόμισμα πήγαινε χέρι-χέρι με μια ισχυρή οικονομία. Παρά την αποδεδειγμένη επιτυχία, η νέα φρουρά της SNB αποφάσισε να εγκαταλείψει τις αποδεδειγμένες επιτυχείς πολιτικές και εκτυπώνει χρήματα όπως οι περισσότερες άλλες χώρες.

Για να δέσει το ελβετικό φράγκο σε ένα αδύναμο νόμισμα, όπως το ευρώ, και μια πολύ αδύναμη οικονομική περιοχή, όπως η Ευρωζώνη, είναι μια συνταγή για καταστροφή. Για να ευθυγραμμίσετε τη χώρα σας σε ένα αποτυχημένο πολιτικό και οικονομικό πείραμα μπορεί να την οδηγήσετε μόνο σε αποτυχία.

–//–

Swiss Banks – Highly leveraged

But it is not only the SNB that is now following unsound policies but so are the big Swiss banks. From an equity ratio of 15-20% 100 years ago, the big Swiss banks are now down to 2-3.5% (note: because the basis of calculation changed after 2007 it is difficult to make an exact comparison). This means that the big Swiss banks have a leverage ratio of 30-50. Thus a loss in their loan book of 2-3% would be enough to wipe out the entire bank. It is virtually certain that when interest rates go up, the Swiss banks will have losses on the balance sheet or on derivatives that are considerably higher than 2-3%.

Ελβετικές Τράπεζες – Υψηλής μόχλευσης

Αλλά δεν είναι μόνο η SNB που ακολουθεί τώρα εσφαλμένες πολιτικές, αλλά το ίδιο κάνουν οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες. Από την αναλογία των ιδίων κεφαλαίων 15-20% πριν από 100 χρόνια, οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες είναι τώρα κάτω στο 2-3,5% (σημείωση: επειδή η βάση υπολογισμού άλλαξε μετά το 2007 είναι δύσκολο να γίνει μια ακριβής σύγκριση). Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες ελβετικές τράπεζες έχουν δείκτη μόχλευσης 30-50. Έτσι, μια απώλεια στο βιβλίο του δανείου τους από 2-3% θα ήταν αρκετό για να εξαλείψει το σύνολο της τράπεζας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι ελβετικές τράπεζες θα έχουν απώλειες στον ισολογισμό ή σε παράγωγα που είναι σημαντικά υψηλότερα από 2-3%.

The SNB and the Swiss banks are already too big to save in relation to the size of the Swiss economy. Continued expansion of the balance sheets of the SNB and the Swiss banks is likely to lead to a very vulnerable position for the Swiss economy and currency. With another crisis like in 2007-9, the SNB would have to print unlimited amounts of money which would destroy the value of the Swiss Franc, leading to high inflation or even hyperinflation. With both the SNB and the Swiss banks on a dangerous path, Switzerland now has the unique opportunity to return to a sound financial system that has been their trademark for centuries.

Η SNB και οι ελβετικές τράπεζες είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλες για να σωθούν σε σχέση με το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας. Η συνεχής επέκταση των ισολογισμών της SNB και των ελβετικών τραπεζών είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια πολύ ευάλωτη θέση για την ελβετική οικονομία και το νόμισμα. Με μια άλλη κρίση, όπως το 2007-9, η SNB θα πρέπει να εκτυπώσει απεριόριστα ποσά χρημάτων τα οποία θα καταστρέψουν την αξία του ελβετικού φράγκου, που οδηγεί σε υψηλό πληθωρισμό ή ακόμα και υπερπληθωρισμό. Με τις δύο και την SNB και τις ελβετικές τράπεζες σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, η Ελβετία έχει πλέον τη μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει σε ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που είναι το σήμα κατατεθέν της για αιώνες.

–//–

Swiss Gold Referendum – Unique opportunity

A “JA” (YES) vote victory for the Gold Initiative would prevent Switzerland’s economy and currency to reach the same destiny as all paper currencies in their race to the bottom.

Το Ελβετικό Χρυσό Δημοψήφισμα – Μοναδική ευκαιρία

Μια ψήφος “JA” (ΝΑΙ) νίκη για την Χρυσή Πρωτοβουλία θα αποτρέψει την οικονομία και το νόμισμα της Ελβετίας για να φτάσει στην ίδια μοίρα όπως όλα τα χαρτονομίσματα στον αγώνα τους προς τα κάτω.

Το δημοψήφισμα για το χρυσό και ο αυτόνομος πολίτης

Already in 1729 Voltaire said: “Paper currencies eventually return to their intrinsic value – ZERO”

Ήδη το 1729 ο Βολταίρος είπε: “τα χαρτονομίσματα τελικά επιστρέφουν στην εγγενή τους αξία – το ΜΗΔΕΝ”

–//–

To avoid this fate, Switzerland now has the opportunity to be the first country in the world with official partial gold backing of its currency. A currency backed by gold means the government and the central bank cannot manipulate the currency at will and print worthless pieces of paper that they call money. This would stabilise the real value or purchasing power of the Swiss Franc. A currency with stable purchasing power leads to stable prices and promotes savings and investment rather than spending and credit. Officially Switzerland, like most countries, has a low inflation rate but for the average person, consumer prices in the shops for food and other necessities continue to rise.

Για να αποφευχθεί αυτή η μοίρα, η Ελβετία έχει τώρα την ευκαιρία να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο με επίσημο μέρος χρυσού για τη στήριξη του νομίσματός της. Ένα νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό σημαίνει ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα δεν μπορούν να χειριστούν το νόμισμα κατά βούληση και να εκτυπώνουν άχρηστα κομμάτια χαρτί που τα ονομάζουν χρήματα. Αυτό θα σταθεροποιήσει την πραγματική αξία ή την αγοραστική δύναμη του ελβετικού φράγκου. Ένα νόμισμα με σταθερή αγοραστική δύναμη οδηγεί σε σταθερές τιμές και προωθεί την αποταμίευση και τις επενδύσεις παρά τις δαπάνες και τις πιστώσεις. Επισήμως η Ελβετία, όπως και οι περισσότερες χώρες, έχει ένα χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού, αλλά για τον μέσο άνθρωπο, οι καταναλωτικές τιμές στα καταστήματα για τα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να αυξάνονται.

Even though the official Swiss inflation is low, there is massive inflation in some sectors like housing and financial assets. The money printing in Switzerland combined with artificially low interest rates have led to a major housing bubble. Swiss housing prices are now unaffordable for most Swiss and in relation to income prices are now in an unsustainable bubble. An increase of Swiss mortgage rates from current 1-2% per annum to a more normal 4% could lead to major mortgage defaults and a housing collapse.

Ακόμα κι αν ο επίσημος πληθωρισμός της Ελβετίας είναι χαμηλός, υπάρχει μαζικός πληθωρισμός σε ορισμένους τομείς όπως η στέγαση και τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Η εκτύπωση χρήματος στην Ελβετία σε συνδυασμό με τεχνητά χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε μια μεγάλη φούσκα στην αγορά κατοικίας. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελβετία είναι πλέον δυσβάσταχτες για τους περισσότερους Ελβετούς και σε σχέση με τις τιμές του εισοδήματος είναι τώρα σε μια μη βιώσιμη φούσκα. Μια αύξηση των ελβετικών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από το σημερινό 1-2% ετησίως σε ένα πιο φυσιολογικό 4% θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές αθετήσεις στεγαστικών δανείων και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς.

–//–

The Swiss have a history in putting some of their savings into the Vreneli, the Swiss 20 franc gold coin. In recent times, as spending on credit rather than savings has been the norm, the Swiss have bought less gold but in spite of that they have more affinity with gold than most Western nations. The Swiss gold industry is also very significant since the Swiss refiners produce nearly 70% of the world’s gold bars.
The most proliferate savers in gold are of course the Indians mainly by buying jewellery. But in the last few years, China has been the biggest buyer of gold. There is a constant flow of gold going from the West to the East. This has created a shortage of gold in the West.

Οι Ελβετοί έχουν μια ιστορία στο να τοποθετούν κάποιες από τις αποταμιεύσεις τους στο «Vreneli», το εικοσάφραγκο χρυσό νόμισμα της Ελβετίας. Τον τελευταίο καιρό, καθώς οι δαπάνες για την πίστωση παρά την εξοικονόμηση ήταν ο κανόνας, οι Ελβετοί έχουν αγοράσει λιγότερο χρυσό, αλλά παρά του ότι έχουν περισσότερη συγγένεια με το χρυσό από ό, τι τα περισσότερα δυτικά έθνη. Η ελβετική βιομηχανία χρυσού είναι επίσης πολύ σημαντική, δεδομένου ότι τα ελβετικά διυλιστήρια παράγουν σχεδόν το 70% των ράβδων χρυσού στον κόσμο.
Οι αποταμιευτές σε χρυσό που υπερτερούν αριθμητικά είναι φυσικά οι Ινδοί κυρίως από στην αγορά κοσμημάτων. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής του χρυσού. Υπάρχει μια σταθερή ροή του χρυσού που πηγαίνει από τη Δύση προς την Ανατολή. Αυτό έχει δημιουργήσει μια έλλειψη του χρυσού στη Δύση.

Swiss Gold sales at bottom of market

Switzerland used to have 2,600 tons of gold but sold half of it between 2000 and 2005 close to the bottom of the market, just like the UK did. That has cost the Swiss People CHF 27.5 billion at the current gold price. A YES vote in the Swiss Gold Initiative referendum, would mean that Switzerland would have to buy 1,700 tons of gold at current prices which is $ 70 billion (CHF 67 billion). This is 70% of annual world gold production. The paper gold market is around 100 times bigger than the physical market. The SNB has 5 years to acquire the 1,700 tons. If they wait to buy, they are likely to get less than 1,700 tons for their CHF 67 billion.

Οι πωλήσεις του Ελβετικού χρυσού στον πυθμένα της αγοράς.

Η Ελβετία συνήθιζε να έχει 2.600 τόνους χρυσού, αλλά πούλησε το μισό από αυτό μεταξύ του 2000 και 2005 κοντά στον πυθμένα της αγοράς, όπως ακριβώς έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό έχει κοστίσει στον λαό της Ελβετίας 27,5 δισεκ CHF στην τρέχουσα τιμή του χρυσού. Μια ψήφος ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Ελβετικής Χρυσής Πρωτοβουλίας, θα σήμαινε ότι η Ελβετία θα πρέπει να αγοράσει 1.700 τόνους χρυσού σε τρέχουσες τιμές, που είναι 70 δισεκατομμύρια δολάρια (67 δισεκατομμύρια CHF). Αυτό είναι το 70% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής χρυσού. Το χαρτί του χρυσού στην αγορά είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από τη φυσική αγορά. Η SNB έχει 5 χρόνια για να αποκτήσει τους 1.700 τόνους. Αν περιμένουν να αγοράσουν, είναι πιθανό να πάρουν λιγότερο από 1.700 τόνους για τα 67 δισεκατομμύρια CHF.

In addition SNB would need to bring back 300 tons of gold that is currently in the UK and Canada. If this gold is unencumbered, it should come back immediately. But Germany recently had a different experience. They requested to have 674 tons back from the Fed in the US but all they have received so far is 5 tons! One may wonder of course whether that gold is still there. The Fed has either sold it or lent it out. It is likely that most central banks in the West that have lent gold to the Fed or other central banks will have problems getting it back. That is why it is critical for Switzerland to keep its gold at home.

Επιπλέον η SNB θα πρέπει να φέρει πίσω τους 300 τόνους χρυσού, που βρίσκονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον Καναδά. Αν αυτό ο χρυσός είναι μη βεβαρημένος, θα πρέπει να επανέλθει αμέσως. Ωστόσο, η Γερμανία είχε πρόσφατα μια διαφορετική εμπειρία. Ζήτησαν να έχουν 674 τόνους πίσω από την Fed στις ΗΠΑ, αλλά όλα όσα έχουν λάβει μέχρι στιγμής είναι 5 τόνοι! Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί βέβαια αν ότι ο χρυσός είναι ακόμα εκεί. Η Fed είτε τον πούλησε είτε τον δάνεισε εκτός. Είναι πιθανό ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες της Δύσης που έχουν δανείσει χρυσό στη Fed ή άλλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν προβλήματα να τον πάρουν πίσω. Γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την Ελβετία να κρατήσει το χρυσό της στην πατρίδα της.

A “Yes” vote – Beneficial for Swiss economy and Franc
Bringing the Swiss gold back home and partially backing the Swiss Franc with gold will be extremely beneficial for the long term prosperity of the Swiss economy and the Swiss Franc. It will also make Switzerland respected by people worldwide for introducing sound money. It is also likely to set a trend for other countries to follow Switzerland’s example. Therefore a YES vote on November 30, will not only be beneficial to Switzerland but also to the world economy. It is also likely to have an immediate effect on the depressed and manipulated gold price. The holders of paper gold will be concerned and demand delivery of the physical gold against their paper claim. Since there is nowhere near enough physical gold to cover all the paper claims we are likely to see a major surge in the price of gold.

Μία ψήφος «Ναι» – Ευεργετική για την ελβετική οικονομία και το φράγκο
Φέρνοντας το ελβετικό χρυσό πίσω στην πατρίδα και εν μέρει την υποστήριξη του ελβετικού φράγκου με το χρυσό θα είναι εξαιρετικά επωφελής για την μακροπρόθεσμη ευημερία της ελβετικής οικονομίας και του ελβετικού φράγκου. Επίσης, θα κάνει την Ελβετία σεβαστή από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την θέσπιση υγιούς χρήματος. Είναι επίσης πιθανό να ορίσει μια τάση για άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελβετίας. Ως εκ τούτου, μια ψήφος ΝΑΙ στις 30 Νοεμβρίου, όχι μόνο θα είναι επωφελής για την Ελβετία, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Είναι επίσης πιθανό να έχουν άμεση επίδραση στην ύφεση και τη χειραγωγούμενη τιμή του χρυσού. Οι κάτοχοι του χρυσού σε χαρτί θα πρέπει να ανησυχούν και να απαιτήσουν την παράδοσή του φυσικού χρυσού έναντι της αξίας του χαρτιού τους. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πουθενά αρκετός φυσικός χρυσός για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του χαρτιού είναι πιθανό να δούμε μια σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού.

–//–

In May of this year Lukas Reimann, Nationalrat (member of the Swiss Parliament) made the following speech before parliament:
(The video has English subtitles)

A real opportunity
Thus, Switzerland now has the unique opportunity to create history and to lead the world back to a sound money policy and I would urge my Swiss compatriots to support the Gold Initiative on November 30.
Egon von Greyerz
Matterhorn Asset Management AG

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους ο Lukas Reimann (μέλος του ελβετικού κοινοβουλίου), έκανε την ακόλουθη ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου:
(Το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους)

Μια πραγματική ευκαιρία
Έτσι, η Ελβετία έχει πλέον τη μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία και να οδηγήσει τον κόσμο πίσω σε μια πολιτική υγιούς χρήματος και θα ήθελα να παροτρύνω τους Ελβετούς συμπατριώτες μου να υποστηρίξουν την Χρυσή Πρωτοβουλία στις 30 Νοεμβρίου.
Egon von Greyerz
Matterhorn Asset Management AG

Έλλη Πένσα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *