EPICUROS21

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Νέες οπτικές και προεκτάσεις
ΗΘΙΚΗ

Ει καλώς είρηται το «λάθε βιώσας» Άλτας Δημήτρης

Ει καλώς είρηται το «λάθε βιώσας» Άλτας Δημήτρης Ο τίτλος προέρχεται από ένα λίβελλο του Πλούταρχου εναντίον του Επίκουρου που τον κατηγορεί ότι συμβούλευε τους άλλους να ζουν κρυπτόμενοι και στην αφάνεια σαν τυμβωρύχοι, ενώ ο ίδιος δεν θέλησε να περάσει απαρατήρητος, αλλά απέκτησε δόξα και υστεροφημία. Το ότι ο μυστικιστής ιερέας του Απόλλωνα, αδυνατεί […]

ΓΕΝΙΚΑ

Ο ήλιος του απογεύματος, του Κ.Π. Καβάφη ( Μια σύντομη ανάλυση του ποιήματος, υπό το πρίσμα της Επικούρειας Φιλοσοφίας από την Έλλη Πένσα )

  Την κάμαρην αυτή, πόσο καλά την ξέρω. Τώρα νοικιάζονται κι αυτή κ’ η πλαγινή για εμπορικά γραφεία. Όλο το σπίτι έγινε γραφεία μεσιτών, κ’ εμπόρων, κ’ Εταιρείες. A η κάμαρη αυτή, τι γνώριμη που είναι. Κοντά στην πόρτα εδώ ήταν ο καναπές, κ’ εμπρός του ένα τουρκικό χαλί· σιμά το ράφι με δυο βάζα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η Επικούρεια Φιλοσοφία και η απάτη των σύγχρονων ιδεολόγων της Παγκοσμιοποίησης» Έλλη Πένσα

  Όταν γράφεις ένα βιβλίο και αναφέρεσαι στην επικούρεια φιλοσοφία: «Ώσπερ λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν». – [Just as stones, and bricks, and wood, and tiles are not useful when thrown down without being put in order]. ( Ξενοφώντος. Άπομνημ. 3. 1, 7)

Δημήτρης Άλτας, ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ( Η «αφύπνιση» στον Εφιάλτη ενός Νέου Μεσαίωνα ) Άλτας Δημήτρης

« Δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχουν μόνο άνδρες, γυναίκες και οικογένειες » Η δήλωση ανήκει στην Μάργκαρετ Θάτσερ και περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την βασική παραδοχή, το κέντρο βάρους της Νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Μίλτον Φρίντμαν και την Σχολή του Σικάγο στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Uncategorized

H ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ Άλτας Δημήτρης

  Τι είναι γνώση και τι είναι πίστη; Δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές προσέγγισης της Πραγματικότητας ή της Αλήθειας θα έλεγε κάποιος. Και εδώ μπαίνει το επόμενο ερώτημα: Ταυτίζονται η πραγματικότητα και η αλήθεια; Η απάντηση που θα δοθεί από έναν επιστήμονα κατά πάσα πιθονότητα θα διαφέρει από εκείνη ενός ανθρώπου της πίστης!

ΗΘΙΚΗ

ΔΩΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ.

  (Συντάκτης: Γεώργιος Καπλάνης)     ΔΩΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ.   Από την «Ομάδα Ανάλυσης και Βιωματικής Εφαρμογής της Επικούρειας Φιλοσοφίας Σήμερα» – ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ21 Οι παρακάτω θέσεις μας αφορούν αρχικά την γενική εικόνα, έξω από κάθε πλαίσιο, καθώς και την αναδρομή στις πρώτες αρχές και τις αξίες μας.