EPICUROS21

ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Νέες οπτικές και προεκτάσεις

2022

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ

Αρίστιππος – Επίκουρος Ομοιότητες και Διαφορές Μπάμπης Πατζόγλου

Πολλές φορές στους Επικούρειους κύκλους έχει αναφερθεί το όνομα του Αρίστιππου με απαξιωτικό και με σκαιό τρόπο. Και έχει χαρακτηρισθεί ως παράδειγμα προς αποφυγή. Διότι, όπως λέγεται, επιδιώκει ο Αρίστιππος μόνο τις σαρκικές ηδονές.

ΗΘΙΚΗ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΩΣ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ Μία Επικούρεια Θέση Από τον Δημήτρη Άλτα

Λέγοντας Επιστήμη, εννοούμε την τεκμηριωμένη και αναμφισβήτητη γνώση που διαθέτουμε για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η τεκμηρίωση κατά τον Πλάτωνα εξαντλείται στην λογική επιχειρηματολογία με το εργαλείο της διαλεκτικής, αγνοώντας επιδεικτικά τον πραγματικό Κόσμο. Έτσι στον Θεαίτητο εκφράζεται η άποψη «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου».

Γιώργος Καπλάνης, ΗΘΙΚΗ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΡΟΣ Β΄ Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΩΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ

H προηγούμενη ανάλυσή μας για την εγκύκλιο παιδεία προκάλεσε μία αντίδραση. Λάβαμε μία επιστολή που προσπαθεί, λέει, να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα. Καμία αντίρρηση, εξ άλλου ο Λουκιανός γράφει ότι . . . . ή μάλλον ας αφήσουμε τον Λουκιανό και να δούμε την επιστολή, στην οποία δεν αλλάξαμε ούτε ένα κόμμα:

ΚΑΝΟΝΑΣ (ΠΕΡΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ)

ΠΛΕΟΝΑΧΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ( Η πλειότιμη λογική του Επίκουρου απέναντι στην δίτιμη λογική του Αριστοτέλη ) Άλτας Δημήτρης

Πρώτοι οι Ίωνες φυσικοί φιλόσοφοι και κυρίως ο Ηράκλειτος, ήταν εκείνοι που παρατήρησαν την ρευστότητα της φύσης των πραγμάτων. « Λέγει που Ηράκλειτος ότι πάντα χωρεί και ουδέν μένει και ποταμού ροή απεικάζων τα όντα, λέγει ως δίς ες τον αυτόν ποταμόν ουκ αν εμβαίης» ( Κρατύλος 402α. Πλάτων).